صندوق بین المللی پول IMF و بانک جهانی نشست سالانه فصل بهار خود را در هفته گذشته برگزار کردند. آنها ریسک تورم را بر اساس چشم انداز رشد اقتصاد جهانی خود، منتشر کردند. آنها با عنوان «جنگ بهبودی جهانی را عقب میاندازد» پیش یینی خود از رشد اقتصاد جهانی را به میزان قابل توجهی کاهش دادند اکنون رشد اقتصادی جهانی در سال ۲۰۲۲ را ۳.۶ درصد در مقایسه با ۴.۴ درصدی که در ماه ژانویه تخمین زده بودند پیش بینی می کنند.
در همین حال، آنها تورم سالانه ۵.۷ درصدی را در اقتصادهای پیشرفته و ۸.۷ درصدی را در اقتصادهای نوظهور پیش بینی می کنند که به ترتیب ۱.۸٪ و ۲.۸٪ بالاتر از پیش بینی ماه ژانویه می باشد. این الگوی رشد کند تر و تورم بالاتر بانک های مرکزی را در یک معما قرار می دهد، اینکه چه باید کرد؟ آیا سیاست را جهت تقویت رشد باید تسهیلی نگه داشت یا جهت غلبه بر تورم انقباضی؟
در حال حاضر اولویت اصلی آنها مبارزه با تورم است و بازار فرض میکند که نرخهای بهره حداقل تا پایان سال آینده (به جز ژاپن) به حرکت صعودی ادامه خواهند داد.
اما از آنجایی که دولتها کسری بودجه خود را مهار میکنند، سیاست مالی نیز منقبض تر میشود، ریسک واقعی از بین رفتن بیش از حد حمایت ها وجود دارد که می تواند اقتصادها را وارد رکود کند.
احتمال رکود اقتصادی پس از حمله روسیه به اوکراین به دلیل افزایش شدید قیمت انرژی به شدت افزایش یافته و این امر مانند افزایش مالیات عمل می کند و پولی را که (در شرایط غیر جنگ صرف چیزهای دیگر می شد)، از بین می برد.
ناحیه یورو که مستقیماً تحت تأثیر جنگ قرار گرفته احتمال بیشتری برای آن وجود دارد که وارد رکود اقتصادی شود.
این امر احتمالاً در چند ماه آینده موضوع اصلی برای بازارها خواهد بود: ریسک تورم در مقابل ریسک رکود.
بانک های مرکزی به کدام سمت متمایل خواهند شد؟
اکنون که تورم مسئله اصلی است و رشد نسبتاً قدرتمند است، راضی هستند که در مورد نیاز به افزایش نیم درصدی نرخ ها صحبت کنند تا انتظارات تورمی را مستحکم نگه دارند.
با این حال سوال این است که آیا آنها تمایل به تشدید کافی سیاست ها جهت دستیابی به این هدف خواهند داشت؟
فدرال رزرو سانفرانسیسکو علل تورم ایالات متحده را تقاضای مازاد و عرضه ناکافی بررسی کرده است. علیرغم تمامی مشکلات مربوط به مشکلات زنجیره تأمین، بخش عمده ای از مشکل به دلیل تقاضای بیش از حد است.
جهت کاهش تقاضای مازاد، فدرال رزرو باید سیاست های خود را به میزان قابل توجهی منقبض کند یعنی بسیار بالاتر از نرخ خنثی وجوه فدرال رزرو که پیش بینی می شود حدود ۲.۴ درصد باشد. بازار در حال حاضر اوج نرخ بهره فدرال رزرو را ۳.۲۴ درصد برای نوامبر ۲۰۲۳ ارزشگذاری می کند. سایر بانک های مرکزی نیز ممکن است مجبور شوند از نرخ های خنثی خود فراتر حرکت کنند.
احتمال تغییر موضع بانکهای مرکزی به سمت یک سیاست محدودکننده و پیامدهای چنین اقدامی برای رشد اقتصادی احتمالاً یکی از مسائل مهم بازار در ماههای آینده خواهد بود.
ابداع کننده روش تحلیل ترکیبی فاندامنتال، تکنیکال و سنتیمنتال در بازار های مالی
دارنده گواهینامه طلایی استاد یاری بورس بین الملل
دو سال سرپرست تحقیقات بازار فارکس در سال های 2014-2015
استراتژیست ارشد موسسه چند ملیتی خدماتی و مالی در سال 2017